Anders malmstenAktuellt, Idéburet företagande, Kvalitet och utveckling, Medlemsnyheter

Upphandlingskrav straffar den idéburna sektorn

I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Stefan Nilsson och Jan-Åke Zetterström från Ersta diakoni och Ersta sjukhus:
”Helt utan vinstintresse erbjuder Ersta sjukhus bland den bästa cancervården i landet. Unikt för en icke offentlig vårdgivare är att sjukhuset också bedriver avancerad forskning på området. Alla eventuella överskott återinvesteras i verksamheten.

Nyligen kom vad som kan bli ett dråpslag mot cancervården på Ersta sjukhus. Ett förslag inom Stockholms läns landsting innebär att den mest avancerade cancerkirurgin på sjukhuset, den som kräver närhet till intensivvård, ska flyttas till landstingets egna akutsjukhus. Anledningen är inte att det finns ett missnöje med hur Ersta sjukhus bedrivit vården. Tvärtom har bland andra sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) beskrivit Ersta sjukhus som ”en omvittnat god verksamhet med högkvalitativ och bra vård”.

Skälet är istället att Konkurrensverket anser att det nuvarande avtalet strider mot gällande regler och att en ny upphandling måste göras.”

Nu kräver både Ersta i debattartikeln och landstingets politiker att ”staten ser över regelverket för offentlig upphandling så att kommuner och landsting ges möjlighet att rikta vissa upphandlingar mot idéburna aktörer. Ersta diakoni är inte ensamma om att bedriva avancerad vård och social omsorg helt utan vinstintressen. Vi kan också nämna Stockholms sjukhem och Bräcke Diakoni när det gäller sjukvård.”

Stefan Nilsson och Jan-Åke Zetterström skriver vidare:
”Det är ingen hemlighet att den svenska sjukvården har stora problem … /I det här läget behöver våra kommuner och landsting mer, inte mindre, hjälp från externa utförare. Den idéburna sektorn, alltså verksamheter som inte delar ut vinst utan återinvesterar den, är ett viktigt alternativ i svensk vård och omsorg, men vi skulle kunna göra mycket mer.
Ett stort hinder är de fyrkantiga reglerna kring offentlig upphandling. /…/

I välfärdsutredningen lägger Ilmar Reepalu flera förslag i rätt riktning. Vi vet också att det finns att starkt stöd bland allmänheten för aktörer inom vård och omsorg som verkar utan vinstintresse (Sifo, 2016). /…/
Det är dags för regering och riksdag att agera.”

Läs hela artikeln från Ersta i Dagens Samhälle på länk här

Senast uppdaterad 2019-08-27

Fler nyheter från Famna