Anders malmstenAktuellt, Idéburet företagande

Välfärd och vinstbolag i SvT:s Agenda

I söndagens Agenda diskuterades den kommande utredningen kring välfärd. Regeringen flaggade för utredningen i höstas men den har inte tillsatts ännu. LOs Tomas Baudin intervjuades och han vill se utredningen snart komma igång och ha ”en tung utredare med bred kompetens”.

Civilminister Ardalan Shekarabi medverkade i Agendastudion och sa att det är komplexa frågor som ska in i utredningsdirektiven – ekonomiska, rättsliga osv. Civilministern menade att ”många av de problem som vi sett inom välfärden de senaste åren beror på att de reformer som genomfördes i början av 1990-talet inte var tillräckligt genomtänkta.” Nu behövs ett gediget arbete. Utredningen ska tillsättas inom kort, sa ministern utan att precisera det.

– Det finns ett starkt stöd för valfrihet men det innebär att vi måste ha ett regelverk som säkerställer kvaliteten och som ser till att resurserna används till det de är avsedda för. I dagsläget har vi inte det regelverket på plats. Det är därför vi måste utreda frågan och komma med ny lagstiftning, sa Shekarabi i intervjun, och sa även:

– Å ena sidan vill vi ha tydliga kvalitetskrav men vi vill också ha innovationer och nytänkande.

Se intervjun med Tomas Baudin, LO här

Se intervju med civilminister Shekarabi här

 

Senast uppdaterad 2019-08-27

Fler nyheter från Famna