Milstolpe inom svensk välfärd

Sektorn
Den första idéburna upphandlingen är nu påskriven. Det blev Region Stockholm som visade vägen i en upphandling om vård för personer med trauma efter exempelvis tortyr eller sexuellt våld. Famna är övertygade om att fler kommuner och regioner nu kommer följa efter.

1 januari 2023 genomfördes lagändringar som gör det möjligt för regioner, kommuner och statliga myndigheter att reservera upphandlingar och valfrihetssystem för idéburna organisationer i välfärden. Ett drygt år senare är nu den första idéburna upphandlingen undertecknad. Det blev Region Stockholm som tog täten i frågan genom att besluta sig för att använda de nya möjligheterna när de skulle upphandla psykiatrisk öppenvård för personer med trauma efter krig, tortyr eller sexuellt våld. Vann upphandlingen gjorde Ersta diakoni.

– Vi är givetvis väldigt glada för Ersta diakoni, en av våra äldsta medlemmar som de senaste tio åren växt så det knakar. Men det här är större än en enskild upphandling. Det här är ett första steg på en resa där vi kommer att få se mer idéburen välfärd i Sverige, säger Klara Rapp, tf. generalsekreterare på Famna.

Nyheten om att den första idéburna upphandlingen är klar kommer i en tid då idéburen välfärd debatteras flitigt. Startskottet var spridningen av en studie från Göteborgs universitet som visade att idéburna aktörer har högst kvalitet när det gäller äldreomsorg. Diskussionen eldades också på av att Vårdföretagarna skickade en skrivelse till Sveriges kommuner och regioner med syfte att så tvivel kring de nya bestämmelserna. Nu hoppas Famnas styrelseordförande Stefan Nilsson, som bemött skrivelsen i en debattartikel, att vi får se fler reserverade upphandlingar. Något som han menar kommer leda till bästa möjliga vård och omsorg per skattekrona.

– Idéburna aktörer återinvesterar allt överskott. Inte en enda skattekrona går till enskilda ägare, utan går till vård och omsorg med hög kvalitet för medborgarna. Tycker man att det är en bra idé, då hoppas jag att man följer Region Stockholms exempel, säger Stefan Nilsson.

 

Några av våra medlemmar